24. јануар 2010.

Преподобни Дионисије Олимпијски, чудотворац (24.1.) †16. век

Подвизавао се на Олимпу. За монаха пострижен у Светој Гори, где је био игуманом Филотејевског манастира. Пред крај живота опет се повукао у самоћу на Олимп где се и упокојио у XVI веку.

ЖИТИЈЕ:

Преподобни Филон, епископ кипарски (24.1.) †5. век

Посвећен за епископа од светог Епифанија, кад овај би позван у Рим да молитвом помогне сестри цара Хонорија. Протумачио је Петокњижије и Песму над песмама. Упокојио се мирно у V веку.

ЖИТИЈЕ:

Преподобни Македоније (24.1.) †418.

Преподобни Македоније, сиријски пустињак. Тек под старост хранио се хлебом печеним, а пре тога јео је само јечмена зрна омекшана у води. Скончао земни живот 418. године.

ЖИТИЈЕ:

Свети мученик Вавила (24.1.) †3. век

Свети мученик Вавила, свештеник у Сицилији. Пострадао за Христа са два своја ученика у III веку.

ЖИТИЈЕ:

Света Ксенија Петроградска (24.1.)
  • ЖИТИЈЕ:
    • Није наведен у "Охридском прологу" владике Николаја Велимировића, нити у "Житијима светих" оца Јустина Поповића 
  • Молитве и акатисти
    + + + + + + + + + + + + + + + + + +
Документарни филм о житију свете
 Ксеније Петроградске, продукција "Острво".
 PRAVOSLAVNIPUT видео канал на Јутјубу.

Преподобна Ксенија Римљанка (24.1.) †450.

Рођена у Риму као јединица ћерка знаменитог сенатора. Привучена љубављу Христовом не хтеде ступати у брак, како жељаху родитељи њени, него, да би избегла то, одбегне из дома тајно са две робиње своје, и дође на острво Коа, у место Милас, где оснује девичку обитељ подвизавајући се ту до смрти. Иако беше слаба жена, ипак имађаше мушку издржљивост у посту, молитви и бдењу. Често по целу ноћ стајаше на молитви; беше одевена бедније од свих сестара, а на хлеб који јеђаше, често посипаше пепео из кадионице. У часу њене смрти (+ 450. године) појави се дивно знамење над девичким манастиром: венац од звезда са крстом у средини, сјајнијим од сунца. Од њених моштију многи болесници добише исцељење. Робиње њене следоваху у свему примеру своје игуманије, и када умреше, бише сахрањене, по својој жељи, код ногу блажене Ксеније.

ЖИТИЈЕ: